برند يعني رفتار عالي با ميهمان
سميرا دشتباني روزبهاني
براي بسياري از مردم «تشريفات» مترادف با اسراف و تجملخواهي است و برخي آن را اصول و آيين سلطه زورمداران، اربابان و طبقات بالاي جامعه بر ضعيفان، رعيت و مردم فرودست ميدانند. اما به اعتقاد علي محمد بيدارمغز که ساليان متمادي در امر تشريفات تحقيق و عمل داشته، يک مفهوم تشريفات «ترتيبات» است. در اين معني، روش و سبک انجام هر کاري را ترتيبات انجام آن ميدانيم که توسط فرد يا گروهي کارشناس توصيه و يا بر اثر تداوم و تکرار برخي از امور و انتخاب بهترين آنها تثبيت شده است. تشريفات در اين معني با «آداب» مترادف است که حکايت از نحوه انجام درست يا متعارف کارها و امور دارد؛ آدابي که در صنعت ميهماننوازي و هتلداري سرلوحه تمام امور قرار دارد. اين مهم ما را بر آن داشت تا به سراغ علي محمد بيدارمغز برويم و پاي زندگي؛ تجربيات و گفتههاي مردي بنشينيم که در امر تشريفات کارنامهاي طولاني دارد؛ از تدريس مباني تشريفات بينالمللي و انجام برنامههاي تشريفاتي در 4 گوشه ايران گرفته تا سخنراني مباني تشريفات در سازمان ملل متحد.
اهل کاشانم
در ابتدا از زادگاه، کودکي و مدرسه وي پرسيديم. «اهل کاشانم. در سال 1325 به دنيا آمدم؛ چند سالي از ورود متفقين و اشغال ايران گذشته بود و پيامدهاي ناگوار قحطي، روزگار سختي را بر مردم تحميل کرده بود. آنطور که مادرم ميگفت؛ روز 15 اسفند ماه متولد شدم اما قحطي و سهميهبندي قند و شکر عاملي شد تا تاريخ تولدم يک هفته زودتر يعني 8 اسفند ماه ثبت شود. بالاخره روزگار قحطي هم سپري شد. دوران کودکيام به بازي و شيطنت با همسالان گذشت. زمان درس و تحصيل شد؛ 6 ماهي در کاشان به مدرسه رفتم و براي ادامه تحصيل رهسپار آران و بيگدل در 60 کيلومتري شمال شرقي کاشان شدم و مقطع سيکل را در اين شهر به پايان رساندم.»
هنوز آقاي مدير را به خاطر دارم
«آرزوهاي بزرگي در سر ميپروراندم و سقف کاشان براي تحقق روياهام کوچک بود؛ اين شد که براي تحصيل در مقطع دبيرستان به تهران سفر کردم؛ سفري که مرا ماندگار کرد و ديگر به زادگاهم کاشان برنگشتم. در دبيرستان ابوريحان در حد فاصل ميدان خراسان و شهداي امروزي مشغول به تحصيل شدم؛ دبيرستان بزرگي که در آن دوره با داشتن قريب به 2000 دانشآموز به آن لقب دانشگاه داده بودند.»
«هنوز مدير دبيرستان "آقاي ديوسالار" را به خاطر دارم؛ مديري بسيار خوش برخورد، مهربان و خوش ظاهر بود؛ آداب رفتار و برخورد وي مرا مجذوب خود کرده بود. هميشه تلاش کردم تا شاگردي کوشا و مسئوليتپذيري باشم؛ اين تلاش از چشم آقاي مدير پنهان نماند و در سال آخر دبيرستان بخشي از کارهاي دفتري در مدرسه به من سپرده شد.»
وارد عرصه تشريفات شدم
«وقتي جاکارتا را به مقصد ايران ترک کرد فعاليت در عرصه تشريفات برايش متصور نبود اگرچه هميشه تشنه تجربه کردن بود. از هر محرک و مشوقي در پيشبرد فعاليتهايم استقبال ميکردم؛ يکي از اين مشوقها مدير کل تشريفات وقت امور خارجه جناب آقاي مظفري بود که مرا تشويق به ورود در عرصه تشريفات کرد. برخورداري از ظاهر مطلوب، دانستن چند زبان خارجي، روابط عمومي قوي از فاکتورهاي موفقيت در عرصه تشريفات است؛ فاکتورهايي که به ياري حسن سلوک و روابط عمومي قوي محرکي شد براي ورودم به عرصه تشريفات. در عرصه تشريفات سمتهاي معاون اداره نمايندگيها در تشريفات كل وزارت امور خارجه و مدير سابق آموزش تشريفات در مركز آموزشهاي ديپلماتيك وزارت امور خارجه را تجربه کردم. به پيشنهاد دکتر علي اکبر ولايتي به عنوان رئيس تشريفات نمايندگي دائمي جمهوري اسلامي ايران عازم نيويورک شدم و در اين ماموريت تجربيات بسياري را در عرصه تشريفات به دست آوردم.»
نخستين تجربه کاريام در عرصه خبر بود!
بيدارمغز درباره دانشگاه و فعاليت کاري خود در عرصههاي گوناگون گفت؛ از دبيري خبر تا کار در موسسه استاندارد. «به مقطع سرنوشتساز زندگي رسيدم؛ کنکور و انتخاب رشته. خوشبختانه توانستم يک سال پس از اخذ ديپلم در رشته علوم سياسي دانشگاه تهران قبول شوم. سال آخر دانشگاه بود که دوره کارآموزي خبر را در خبرگزاري پارس به فراگيري فنون خبر گذراندم. دانشگاهم تمام شد؛ سال 49 بود که به سربازي رفتم. پس از تمام خدمت سربازي وارد عرصه کار شدم. نخستين تجربه کاريام در عرصه خبر بود! چيزي جداي از رشته تحصيليام اما به کسب مهارت در عرصههاي گوناگون علاقه داشتم. در قالب کارآموزي در بخش خبر تلويزيون شروع به کار کردم و ظرف مدت کوتاهي توانستم در سمت دبير بولتن خبر به فعاليت خود در تلويزيون ادامه دهم. همزمان در موسسه استاندارد نيز به عنوان کارشناس مشغول به کار شدم.»
تشريفات آداب دارد
تشريفات در ايران، معادل کلمه پروتکل (Protocol) در بسياري از زبانهاي خارجي است. در معنا و مفهوم کلي، پروتکل عموما به ترتيبات مراسم ديپلماتيک و رسمي دولتي نظير ملاقاتها و مذاکرات سران و مقامات طراز اول، نحوه برگزاري ميهمانيهاي رسمي، نظام نگارش مکاتبات ميان دول با يکديگر و وزارت خارجه کشورها با سفارتخانههاي مقيم، انجام امور ديپلماتيک از جمله تقديم استوارنامه، تقدم سفرا و امور پشتيباني ديپلماتيک مربوط ميشود. اما واقعيت قضيه آن است که مفهوم تشريفات در ايران بسيار گسترده از مقوله پروتکل است؛ زيرا تشريفات از ريشه شرف به معني مجد و بزرگي است و بر بنيانهاي استواري چون حس سلوک و مکارم اخلاق تکيه دارد.
بيدار مغز ارکان مهم در تشريفات را تشريح کرد؛ «آداب دست دادن، نگاه کردن، غذا خوردن، ايستادن و نشستن،حرف زدن، ارائه مطلب و سخنراني، رياست جلسات، نحوه درخواست براي طرح سئوال يا ارائه نظر، موافقت يا مخالفت ورود و خروج، نحوه معرفي و معارفه، زمان ورود و خروج هم از مقولات مهم تشريفات است.» آنطور که وي ميگويد تشريفات در همه امور و کارها دخيل است؛ «معناي تشريفات با آداب مترادف است. کارها با آداب شروع، با آداب ادامه و با آداب به پايان ميرسد؛ امري مهمي که در توفيق صنعت هتلداري و ميهمان نوازي تاثير شگرفي دارد.»
از مسکو تا جاکارتا
ديباچه فعاليت عليمحمد بيدارمغز سالها تلاش در بخشهاي مختلف وزارت امور خارجه به چشم ميخورد؛ رايزن اول كادر سياسي وزارت امور خارجه، دبيرسوم سفارت ايران-مسکو، كاردار اسبق و نفر دوم سرپرست امور دانشجويي و رئيس روابط عمومي سفارت در دهلي نو، دبير اول و رئيس بخش اقتصادي سفارت ايران-جاكارتا، معاون اداره تشريفات كل وزارت امور خارجه، رئيس تشريفات نمايندگي دائم ايران- سازمان ملل متحد، مدير سابق آموزش تشريفات در مركز آموزشهاي ديپلماتيك وزارت امور خارجه از جمله اين تلاشهاست. «سال 51 بود که در آزمون کادر ورودي وزارت امور خارجه شرکت کردم و موفق شدم در خرداد سال 52 در وزارت امور خارجه به طور رسمي استخدام و مشغول به کار شوم. ورود به وزارت امور خارجه کولهباري از تجربيات را در عرصه حرفهاي برايم رقم زد؛ در گام اول به دليل سابقه کاري در حوزه رسانه نزديک به يک سال در اداره انتشارات وزارت امور خارجه به فعاليت پرداختم.»
«اولين ماموريتم به خارج از کشور در سال 53 رقم خورد؛ در اين سفر به عنوان وابسته کادر سياسي عازم مسکو در روسيه شدم و به مدت 4 سال و نيم در سفارت ايران کار کردم. در بازگشت از مسکو به اداره حقوقي وزارت امور خارجه معرفي و يک سال بعد در سمت كاردار و نفر دوم، سرپرست امور دانشجويي و رئيس روابط عمومي سفارت در دهلي نو عازم هند شدم. اين شد که تجربه 4 سال ماموريت کاري در هند نيز در دفتر تجربيات حرفهايام ثبت و ماندگار شد.»
«در بازگشت از هند به اداره کل اقتصادي وزارت امور خارجه رفتم و همزمان دبير کميسيون اقتصادي ايران و هند شدم. به اين ترتيب تجربه فعاليت در عرصه اقتصادي نيز در سوابق حرفهايام حفظ شد. همين تجربه عاملي شد تا به عنوان دبير اول و رئيس بخش اقتصادي سفارت جمهوري اسلامي به مدت 4 سال به جاکارتاي اندونزي اعزام شوم.»
لازمه خدمت متعارف در هتلداري
بيدارمغز لازمه يک خدمت متعارف در صنعت هتلداري را استقبال از ميهمان، نحوه تعامل با او، ارائه اتاق تميز به وي و تهيه غذاي موردعلاقه براي او و خلاصه ارائه خدمات 24 ساعته به ميهمان برميشمرد؛ خدمتي متعارف که در صنعت هتلداري ما دچار ضعف است. وي خاطرهاي را يادآور ميشود که جاي تامل دارد. «شبي با تاخير به هتل رسيدم؛ ساعت 2 بامداد بود. به واحد خانهداري زنگ زده و تقاضاي چاي کردم؛ پاسخي که شنيدم اين بود: اين چه موقع چاي خوردن است، صبر کنيد تا ساعت 7 رستوران باز ميشود! شبي ديگر را به ياد دارم که در يکي از هتلهاي معروف طراز اول جهانگردي کشور اقامت داشتم. صبحگاهان براي کسب اطلاع از زمان اذان به پذيرش زنگ زدم جوابي نيامد؛ به مدير زنگ زدم خبري نشد؛ به واحد خانهداري و خدمات شبانه زنگ زدم باز هم خبري نشد؛ 20 دقيقه بعد از تلاش فراوان به لابي هتل مراجعه کردم و متاسفانه ديدم همه خواب هستند. همان روز تقاضا کردم اتاقم عوض شود؛ وقتي دليل را جويا شدند؟ گفتم اگر دچار حمله قلبي شدم تنها چند دقيقه تا چند ثانيه وقت دارم؛ اگر پذيرش هتل با اولين زنگ جواب دهد قابل اعتماد است. اگر بخواهيم نمونههاي رفتارهاي غيرمتعارف را در اقامتگاههاي ايران رديف کنيم از حوصله خارج است.»
عامل موفقيت نخستين برند هتلداري دنيا
«در دنيا اولين شرکتي که در صنعت هتلداري صاحب برند شد IBM بود. ميدانيد چرا و چگونه؟ اعلام يک تلفن 24 ساعته. IBM براي خدماترساني به مسافران و ميهمانان در اقصي نقاط دنيا يک تلفن 24 ساعته اعلام کرد و اين پيام را داد که از هر کجاي دنيا تماس بگيريد يک پاسخگوي خوش صدا و خوش اخلاق سئوالات شما را جواب خواهد داد. اقدامي که براي اولين بار در دنيا ثبت شد و عامل موفقيت اين برند را رقم زد. صاحبان و مديران هتلها بايد بپذيرند که برند يک موسسه يعني کيفيت برتر خدمات آن و اين حاصل نخواهد شد مگر آنکه همه کارکنان از جمله کارکنان و مديران هتل عاشق خدمت به ميهمانان باشند.»
برند خارجي نياوريم
نظر بيدارمغز را درباره ورود برندهاي صنعت هتلداري به کشور جويا شديم و اينکه آيا ورود اين برندها در صنعت هتلداري ما اثربخش خواهد بود؟ پاسخ وي اين بود؛ «با توجه به سابقه کار اقتصادي همواره آرزو داشتم که شاهد حضور برندهاي ايراني در خارج باشم نه آنکه هميشه واردکننده برند باشيم. حال به نظر ميرسد که حضور برندهاي مشهور بينالمللي در صنعت هتلداري کشور الزامي نيست. نبايد از نظر دور داشت که با استيلاي رفتارهاي غيرمتعارف در صنعت هتلداري ايران اگر شاهد ورود برندهاي بينالمللي و سرمايهگذاري آنان در اين صنعت باشيم، ترديدي نيست که در فاصله کوتاهي صاحب برند از ادامه فعاليت برند خود منصرف خواهد شد. هنگامي در هتلي خارج از کشور اقامت ميکنيد و به قسمتهاي مختلف هتل زنگ ميزنيد با اين برخورد رو به رو خواهيد شد؛ گوشي را برداشته با کلامي زيبا، آهنگي دلنشين و ذکر اسم ميهمان ميگويند چه فرمايشي داريد؟» به اعتقاد وي در بخش خدمات از جمله صنعت هتلداري برند يعني «رفتار عالي با ميهمان». هر هتل يا اقامتگاهي که اينگونه رفتارها را داشته باشد خود برند است.
«برند آن چيزي نيست که من ادعا ميکنم بلکه حمايتي است که استفادهکنندگان از خدمات من اظهار ميدارند و تبليغ ميکنند يعني اگر رستوراني ادعا کند بهترين غذا از هر نوع را عرضه ميکند، زماني ادعاي او ثابت خواهد شد که مشتريان بگويند. آنان که در پي اخذ ليسانس يا قرارداد همکاري گروههاي بينالمللي هتلداري هستند در واقع ميخواهند نوع خدماتي را که آنان ارائه ميکنند تقليد کنند وگرنه ساختمان هتل در همه دنيا شامل يکسري تجهيزات و تاسيسات از قبيل مصالح، فنداسيون، ديوار و آسانسور و تخت است که مهيا کردن آن براي ما چندان سخت و دست نيافتني نيست؛ مهم رفتار عالي با ميهمان است.»
از رنجي که ميبريم
«صنعت هتلداري در ايران بيشتر به خدمات يک طرفه مشغول است يعني به سبب کمبود اتاق و اقامتگاه، مردم ناچارند که با شرايط مدير هتل بسازند. متاسفانه رنجي که بدنه صنعت هتلداري کشور را رنجور کرده غفلت مديران هتل به مقوله مهم «بازگشت مشتري» است. هتلها، رستورانها، موسسات جهانگردي بايد به اين مهم واقف باشند و به گونهاي رفتار کنند که وقتي مشتري يکبار به سراغ آنها آمد در دفعات بعد فرزندان، نوادگان، دوستان و نزديکان خود را به همراه بياورد. در دانشگاه هاروارد مطالعهاي انجام شد مبني بر اينکه حفظ مشتري جاري حدود 10 دلار و جذب مشتري جديد نزديک 70 دلار هزينه دارد بنابراين حفظ مشتري براي هتلداران بايد بسيار مهم باشد. اين يک اصل مسلم است که مشتري راضي ميتواند 5 نفر را با خود به همراه بياورد اما در مقابل دو مشتري ناراضي 10 نفر را با خود خواهد برد. بنابراين تا زماني که هتلها و ساير تاسيسات گردشگري احساس کنند مردم محتاج آنها هستند رضايتمندي مشتري محل توجه نخواهد بود.»
کاري که بايد کرد؟
بيدارمغز چاره کار را در شرايط کنوني گفت. «هماکنون که با گسترش ورود گردشگران و جهانگردان خارجي رو به رو هستيم؛ هتلها، رستورانها و تمامي نهادهايي که با جهانگردان سرو کار دارند بايد به گونهاي عمل کنند که در دنياي مخالف ما، اين ميهمانان وطن، مبلغ راستينمان شوند. کاري که در اين شرايط اولويت دارد اين است که حداقل خدمات را با تميزترين اقامتگاهها، بهترين نحوه برخورد کارکنان که همانا ارائه خدمات با لبخندي گشاده و روي خوش است به گردشگران داخلي و خارجي خود عرضه کنيم. در کنار اين اولويت اين نکته نيز حائزاهميت است که نه تنها دستاندرکاران امور گردشگري، که همه مردم ميبايست توريستپذير باشند و با اخلاق اسلامي با ميهمانان خارجي تعامل کنند. سئوالات آنان را جواب داده و حرمت نهند که همه اين اعمال نه تنها عامل کسب درآمد است که تبليغ دين و مذهب اسلام و تشيع خواهد بود.»
By Mohsen Ghanbari
Travel Technology Europe 2017
February 22 - 23, 2017
Olympia London
London, United Kingdom
Travel Technology Europe has been running for 12 years. Over this time the event has established a niche platform to provide you with the relevant products and services to enhance business efficiency and improve business performance. Whether you are an IT professional, part of senior commercial management or a marketing specialist, you will benefit from seeing hundreds of the very latest products, services and solutions on show from up to 100 specialist suppliers, plus 40 hours of top quality education content and over 5,500 of Europe’s top travel technology professionals
Digi.travel Thailand International Conference & Expo 2017
February 22 - 23, 2017
TBA
Bangkok, Thailand
The 2nd "Digi.travel Thailand International Conference & Expo 2017" will give answers to five major questions in the digital tourism economy. "Digi.travel Thailand International Conference & Expo" is part of the "Digi.travel World Events", is the top annual meeting-point for experts from the eTourism, mTourism, travel technology, digital travel marketing and distribution channels with decision makers, entrepreneurs, professionals from the travel & hospitality industry of Thailand, the ASEAN Countries as well as the rest of the world, where they can exchange knowledge and experiences, to learn and do business.
Business Travel Show London
February 22 - 23, 2017
Olympia London
London, United Kingdom
The Business Travel Show provides Europe’s only high quality, free to attend conference programme designed to meet the knowledge requirements of the entire business travel buying and booking community with the simple aim of enabling them to buy and manage travel better. More than 70+ thought-provoking sessions shaped by corporate travel experts with decades of buying experience, including those on the event’s newly appointed Advisory Board, provide in-depth and practical information to buyers, bookers and managers.
AAHOA Annual Convention & Trade Show
April 11 - 14, 2017
San Antonio, TX
Join us for the 2017 AAHOA Annual Convention & Trade Show in Nashville, TN. Taking place Aptil 11-14 at the Henry B. Gonzalez Convention Center, we urge you to take advantage of this exciting opportunity. With more than 12,000 members owning more than 20,000 hotels that total $128 billion in property value, AAHOA is clearly one of the fastest-growing organizations in the hospitality industry. This event promises to be unlike any other as well as the showcase event for the voice of hotel owners in the industry.
HD Expo 2016
May 3 - 5, 2017
Las Vegas - NV, United States
The Hospitality Design Exposition & Conference (HD Expo) is the premier show for the hospitality industry. Each May in Las Vegas the three-day event brings together over 10,000 designers, architects, hotel owners and operators, developers, specifiers and purchasers with more than 800 hospitality design manufacturers and product providers. Attendees come to see the latest trends, source hospitality products, meet icons of industry, network and earn CEU credits at the fully accredited conference sessions.
Australasian Hotel Industry Conference and Exhibition (AHICE)
Grand Hyatt Melbourne
At AHICE 2017 hear from the best and learn from the best as investment, management, innovation and information collide at the year’s most inspiring and educational hotel industry conference in Australia, New Zealand and the South Pacific.
Arabian Travel Market (ATM)
April 24 - 27, 2017
Dubai, United Arab Emirates
Arabian Travel Market boasts more than 2,700 exhibitors and stand-sharers from 85 countries and attracted over 23,000 visitors from around the world. Arabian Travel Market is part of Reed Travel Exhibition’s WTM Portfolio of events, which also includes World Travel Market, World Travel Market Latin America and World Travel Market Africa.
HOFEX 2017
May 8 - 11, 2017
Hong Kong, Hong Kong (SAR)
HOFEX – the region’s leading food and hospitality tradeshow will return on 8 – 11 May 2017 at the Hong Kong Convention and Exhibition Centre. HOFEX 2017 is the largest show ever in its history with 65,000 m2 exhibiting space, providing a platform for 2,400 international exhibitors to connect with 40,000 regional buyers. In its 17th edition, HOFEX 2017 continues to blend the best of Food and Beverages, Equipment, Supplies, Services and Hospitality Technologies.
Hospitality Tradeshow In Conjunction With Kinseth Leadership Conference Celebrating 40 Years In Business!
February 26 - 28, 2017
Bellevue - NE, United States
Kinseth Hospitality Companies (KHC), an Iowa based hotel development and management company, has announced plans to celebrate their 40 year anniversary with a leadership conference and vendor tradeshow. Vendors who attend the tradeshow will be able to meet with top level management from nearly 80 hotels and restaurants, as well as corporate-level management.
9th Annual Cornell/Ecole hôtelière de Lausanne Reception at IHIF/ITB
Tuesday - March 7, 2017
Hotel Adlon Kempinski
Berlin
Over 250 senior leaders in the hospitality industry attend the reception held annually during the International Hotel Investment Forum (IHIF) ITB Berlin: The World's Leading Travel Trade Show. The School of Hotel Administration and Ecole hôtèliere de Lausanne (EHL) co-present this high-profile event.
ITB Berlin 2017
March 8 - 12, 2017
Messe Berlin
Berlin, Germany
ITB Berlin 2017 will be taking place from 8 to12 March 2017, and from Wednesday to Friday will be open to trade visitors only. Parallel with the trade show, the ITB Berlin Convention, the largest travel industry event of its kind in the world, will be held from Wednesday Friday. More details are available at www.itb- convention.com. Basic Sponsors of the convention are the World Tourism Forum Lucerne and Studiosus. ITB Berlin is the world’s leading travel trade show. In 2015 a total of 10,644 exhibitors from 187 countries displayed their products and services to 174,000 visitors, who included 114,000 trade visitors.
CARIB Food & Hospitality - 1st Caribbean Food, Hotel and Restaurant Exhibition
July 6 - 8, 2017
Bridgetown, Barbados
Although Carib Food & Hospitality is one trade event, dedicated pavilions will be demarcated for the food, hotel and restaurant industries, synchronised with targeted marketing campaigns.
Although Carib Food & Hospitality is one trade event, dedicated pavilions will be demarcated for the food, hotel and restaurant industries, synchronised with targeted marketing campaigns.
IMEX | Worldwide Exhibition for Incentive Travel, Meetings
May 16 - 18, 2017
Frankfurt, Germany
The air is electric. IMEX in Frankfurt is the efficient, one-stop-shop for planners looking to book and organise worldwide meetings, events and incentive travel programmes. Run by meetings professionals for meetings professionals, we’re committed to providing outstanding business opportunities for exhibitors and buyers alike. And of course, our hallmark Hosted Buyer programme is at the core of the show.
The Hotel Show Africa
June 25 - 27, 2017
Johannesburg, South Africa
he Hotel Show Africa, newly introduced and cloned from the highly regarded The Hotel Show Dubai showcases products, equipment, services & design, for restaurants, cafes, bars, hotels, and foodservice owners, managers and operators. Its leading knowledge hub Vision Conference, also joins the Africa show, featuring industry leaders and influencers sharing insight, ideas and innovative thinking. This is a must attend for anyone supplying to or buying for the hospitality industry across sub-Saharan Africa.
ScotHot 2017
March 15 - 16, 2017
glasgow, United Kingdom
ScotHot is Scotland’s biggest food, drink, hospitality and tourism trade show. Over the two days, key buyers and decision makers from top hospitality and catering establishments networked with a wide variety of suppliers from all areas of the hospitality, tourism and catering industries.
Dine Exhibition and Conference 2017
Dine 2017 Logo
March 4 - 5, 2017
Dubai Marina
Dubai, United Arab Emirates
Dine Exhibition & Conference is the region's only dedicated business event for catering to business owners and suppliers for restaurants and cafés on 4-5 March 2017 at The Address Hotel, Dubai Marina, Dubai, United Arab Emirates.
The 43rd Annual Hotel-Motel-Restaurant Association Trade Expo
March 5 - 6, 2017
Ocean City Convention Center
Ocean City - MD, United States
The 43rd Annual Hotel-Motel-Restaurant Association Trade Expo will take place on March 5 & 6 at the Ocean City Convention Center. This long-standing, mid-Atlantic Expo fills three halls of the waterfront Convention Center and has grown to be one of the regions premier industry events. Attendees have the opportunity to experience what will be tomorrow's hottest trend. This face-to-face interaction provides a valuable, efficient, and cost-effective opportunity to build business.
ibtm America
June 14 - 16, 2017
Orlando - FL, United States
ibtm america 2016 has ended on a high, we'd like to say a big thank everyone to who made the event a huge success! We're already busy planning for 2017! Our event unites meetings, events & incentives industry decision makers with leading suppliers for global business adventures. The fresh new format offers one-to- one meetings between top suppliers and pre-qualified meeting and event planners with proven business to place in the US and globally. Appointments are mutually matched to ensure that you only have relevant meetings. We look forward to welcoming you to Florida for ibtm america 2017.
The Hotel Show Dubai UAE
September 18 - 20, 2017
Dubai, United Arab Emirates
The Hotel Show DubaiThe Hotel Show Dubai iFlyPad debut in UAE at Hotel DhowiFlyPad debut in UAE at Hotel Dhow Hotel ShowHotel Show
The Hotel Show Dubai is host to the exciting and buoyant hospitality industry, with over 600 international exhibitors and 16,700 attendees, the event is the perfect platform for buyers and sellers to meet annually to do business in a world class destination.
The Hotel Show Philippines
August 2 - 5, 2017
Manila, Philippines
The Hotel Show Philippines, newly introduced and cloned from the highly regarded The Hotel Show Dubai will boast over 100 exhibitors and 1000s of hospitality professionals looking to meet new suppliers and source alternative products and services for the hotel, restaurant, leisure and food service industry.
IMEX America 2015
October 10 - 12, 2017
Las Vegas - NV, United States
IMEX America is America’s worldwide exhibition for incentive travel, meetings and events, backed by the experience and resources of the IMEX Group of exhibitions, which also delivers the award-winning IMEX exhibition in Frankfurt, a show which has grown every year since launch. The show runs the largest hosted buyer program ever held in North America with over 2,400 qualified buyers expected – the guarantee to exhibitors of genuine global buying power on the trade show floor the moment doors open.
HR in Hospitality Conference and Expo
The only HR event specifically for the hospitality industry
March 27 - 29, 2017
Aria Resort and Casino at City Center
Las Vegas - NV, United States
The only event specifically for HR, employment law and labor relations professionals within the hospitality industry. Produced in association with Human Resource Executive® magazine, Cornell University School of Hotel Administration, the Institute for Hospitality Labor and Employment Relations and ILR School this conference delivers practical guidance for anyone who handles HR or employment law for a hospitality organization. At this one-of-a-kind event you'll get specific strategies and solutions to help you take on today's operational and regulatory challenges within the hospitality sector. Additionally, the conference’s Expo Hall features leading vendors of HR hospitality products and services as well as numerous networking opportunities.
HITEC AMSTERDAM
March 28 - 30, 2017
Amsterdam RAI Exhibition and Convention Centre
Amsterdam, Netherlands
HFTP Announces HITEC Amsterdam, Extension of Largest Hospitality Technology EventHFTP Announces HITEC Amsterdam, Extension of Largest Hospitality Technology Event
Building on the expertise of planning and producing the world's largest hospitality technology show, Hospitality Financial and Technology Professionals (HFTP®) has announced plans for HITEC Amsterdam in Spring 2017. The new event will be a counterpart to the tremendously successful Hospitality Industry Technology Exposition and Conference (HITECSM) which brings together over 5,500 individuals from the hospitality technology community and is held each year in a different city in the United States.
The Hotel Show Saudi Arabia
April 4 - 6, 2017
Jeddah , Saudi Arabia
The Hotel Show Saudi Arabia will celebrate its 5th year and is excited to announce its co-location with Stone and Surface Saudi Expo. 2017 is set to attract new suppliers, 1000s of key buyers and will include many new features attracting hospitality professionals from across the Kingdom.
Independent Hotel Show
October 17 - 18, 2017
Olympia London
London, United Kingdom
The Independent Hotel Show, is the UK's largest, most comprehensive and best established business event in support of the luxury, boutique and independent hotel sector.
A firm fixture in the calendar of independent hoteliers and industry professionals alike, the show presents a curated collection of over 300 innovative product and service providers together with expert insight from our Talks Programme and multiple networking opportunities.
ITB Asia
October 25 - 27, 2017
Marina Bay Sands
Singapore
ITB Asia, the annually held three day B2B trade show and convention - now in its fifth year in Singapore - took place at Marina Bay Sands. It is organised by Messe Berlin (Singapore) Pte Ltd and supported by the Singapore Exhibition & Convention Bureau. This is where international exhibitors of all sectors of the travel-value chain, Asia Pacific's leading travel companies and emerging small and medium-sized enterprises meet with top international buyers from the MICE, Leisure and Corporate Travel markets.
International Luxury Travel Market (ILTM)
December 4 - 7, 2017
Palais des Festivals et des Congrès
Cannes, France
ILTM in Cannes is our flagship inspirational show. We bring everyone to Cannes: your customers, your media and your network. It’s where the world meets the world! You will be seen alongside the absolute best in class and do more business in a week than is possible in many months. More contacts, more opportunities, more insights and more markets than anywhere else – you can’t afford not to be part of it.
پروفسور جعفر جعفری:
ميهماننوازي کنيم
«اغلب مردم گردشگري را يک حرفه اقتصادي و تجاري تصور ميکنند اين در حالي است که گردشگري بسيار فراتر از اقتصاد بوده و عرصه و ميداني از فرهنگ، ميراث گذشتگان، مذهب، تاريخ و... را در برميگيرد. جهانگردي گذر در جهان کنوني بدون در نظر گرفتن مرزها طي زمان است. جهانگردي هدايتکننده بشر امروز به فضايي است که ما از آن به عنوان دهکده جهاني ياد ميکنيم. دهکدهاي که مردم آن با مليتهاي مختلف، بدون محدوديت ارتباط داشته و با يکديگر ديدار ميکنند.»
اينها بخشي از صحبتهاي پروفسور جعفر جعفري، استاد بزرگ و نام آشناي صنعت گردشگري جهان است که در گفتگو با دکتر فريد جواهرزاده(در ماهنامه تشريفات) بيان شده است. در ادامه خالي از لطف نيست مروري بر مطالب مطرح شده در اين مصاحبه داشته باشيم.
رقيه خدابنده
نيروي انساني اساس صنعت گردشگري است
پروفسور جعفري در اين گفتگو نيروي انساني را پايه و اساس رشد و توسعه صنعت گردشگري عنوان نموده و ميگويد: «رشد گردشگري فقط امکانات، هتل، رستوران و حمل و نقل و ... نيست؛ توريسم اجزا و بخشهاي گوناگوني مانند اسکان، غذا، اوقات فراغت و ... دارد که وابستگي گروهها و پيوند آنها مهم است و نبايد آنها جداگانه ديده شوند. توريسم صنعتي است که تمام احتياجات مسافر را پاسخ ميدهد و هيچکدام از اجزا و گروههاي توريسم مهمتر از اجرا و گروههاي ديگر نيست.»
وي با بيان اينکه طي ساليان گذشته در صنعت گردشگري ايران اتفاقات خوبي رخ داده اما کافي نيست، به فعالان حوزه توريسم کشور توصيه ميکند: «ميبايست حرفهاي باشند، بيشتر مردمداري داشته باشند، چند زبانه و چند فرهنگي باشند، به تمام عقايد احترام بگذارند و فهم جغرافيايي داشته باشند و فرهنگهاي ديگر را بشناسند. حس جهاني و دنيايي بودن داشته باشند. شهروند جهاني باشند و با اين تفکر و عملکرد ميتوانند گردشگران را راضي کنند.»
اين استاد دانشگاه تاکيد ميکند: «در يک کلام؛ در زمينه گردشگري کشور ميبايست مديراني کاردان و حرفهاي در اين صنعت روي کار باشند. من به شخصه منابع انساني را رکن اصلي توسعه صنعت گردشگري ميدانم.»
فرهنگ خود را بشناسيد
اين پيشکسوت صنعت توريسم همچنين توصيه ديگري نيز به فعالان توريسم دارد؛ او با بيان اينکه توريست خارجي به ما به عنوان سفير ايران در کشور خودمان نگاه ميکند، ميگويد: «فعالان توريسم ميبايست فرهنگ خود را بشناسند. فعالان توريسم بايد توجه داشته باشند هيچ فرهنگي برتر از فرهنگ ديگر نيست و در واقعيت نميتوان فرهنگها را رتبهبندي کرد. فعالان توريسم در سطوح مياني و بالايي نياز است که درباره سياستگذاريها، بازرگاني، توسعه شهري و... شناخت و آگاهي داشته باشند و بتوانند نيازها و خواستههاي توريسم را در آينده پيشبيني کنند.»
به نيازهاي خاص هر گروه توجه کنيد
استاد بزرگ گردشگري در خصوص بالا بردن سطح کيفي فعاليتهاي علمي در حوزه گردشگري پيشنهاد ميدهد: «خطاب به دانشجويان اين رشته بارها گفتهام که شما يک سفر هزار کيلومتري را در قدم اول آغاز کردهايد و بايد آينده را بسازيد؛ آينده توريسم را شکوفا کنيد و به مقصد برسيد. دوستان خارجي داشته باشيد؛ فيلمهاي خارجي کشورهايي را که بازار ما در توريسم هستند، ببينيد و دورههايي را در هتلهايي که ميهمانان خارجي دارند، بگذارنيد و اگر امکان داشت مدتي را در يک کشور خارجي براي فعاليت در حوزه توريسم برنامهريزي کنيد.» وي همچنين اضافه ميکند: «به دانشجويان و علاقمندان حوزه توريسم اکيدا توصيه ميکنم تا درسهاي علوم اجتماعي را بيشتر بگذرانند و به نيازهاي خاص هر گروه از توريستها، از فرهنگها و کشورهاي گوناگون توجه کنند.»
زبان چيني زبان غالب توريسم جهان شده
او بر لزوم توجه بر گردشگران چيني به عنوان يک بازار هدف تاکيد ميکند: «از آنجا که در سال گذشته بيش از 110 ميليون نفر از چين به کشورهاي ديگر رفتند؛ بايد در فرداي توريسم، چينيها را مورد توجه قرار داد و سرويسهاي خاص مورد انتظار آنان را در نظر گرفت. بايد بپذيريم که زبان چيني يک زبان غالب در توريسم جهان شده است و دانشجويان بايد به يادگيري اين زبان همت گمارند.»
تئوري و عمل با هم
پروفسور جعفري در ادامه صحبتهاي خود دانشگاهها را نيازمند به هر دو بخش تئوري و عمل در جهانگردي دانسته و بيان ميکند: «دانشگاهها بايستي ميهماننوازي را چه به عنوان يک درس و رشته آموزشي، و چه به عنوان يک هنر و ويژگي شخصيتي ارايه نمايند.» وي با اذعان به اينکه اين مهم بسيار سخت و دشوار است، ميگويد: «دانشگاهها به وجود استاداني نياز دارند که بتوانند در کنار دانش خود تجربه کاربردي لازم را در عرصه گردشگري (جهانگردي و هتلداري) داشته باشند و اين تجربيات را به نحو مناسبي به دانشجويان خود منتقل نمايند. مسلما اين انتقال تجربه و دانش بايستي تواما و با توجه به تمامي بخشهاي مرتبط و با توجه به نيازهاي روز صورت بگيرد.»
حرف آخر
پروفسور جعفري در خاتمه ميگويد: «در جهاني که به قول سعدي: "بنيآدم اعضاي يک پيکرند که در آفرينش ز يک گوهرند..." همه در برابر هم يکسان بوده و برتري خاصي ندارند و با تمام نژادها و مسلکها و اديان الهي ميتوانند از تجربه شيرين جهانگردي برخوردار شوند.
در اين دهکده جهاني بايستي چه در مقام ميزبان و چه در مقام ميهمان در کنار يکديگر زندگي کنيم و به يکديگر آموزش دهيم و از يکديگر بياموزيم و به طور خلاصه ميهماننوازي کنيم. توريسم و جهانگردي به مردم اجازه ميدهد تا با چشمان خويش نظارهگر زيباييهاي آفرينش باشند. براي انجام گردشگري داشتن همافزايي و دوستي با مردم دنيا بسيار مهم و حياتي است. در يک کلام بهترين سوغات سفر همدلي است.»
چگونه تجهيز کنيم؟
در صنعت ميهماننوازي يکي از راههاي آسيبپذيري به ميهمان عدم رعايت بهداشت ملزومات شستني و البسه آنان است. انواع بيماريهاي پوستي، قارچي، انگلي، کچلي و ... از اين طريق منتقل، شخص را بيمار و گاهي ضررهاي جبرانناپذيري را متوجه ميهمانان ميکند. در هتلهاي 3 تا 5 ستاره شستوشو و رعايت بهداشت ملزومات شستني و البسه ميهمان وظيفه اصلي بخش لباسشويي «لاندري» است. لاندري با در اختيار داشتن ماشينآلات و تجهيزات لباسشويي و خشکشويي شستوشوي حوله، ملحفه، روبالشتي، روتختي، پتو، پرده مربوط به خانهداري، ملزومات شستني روميزي و دستمال سفره رستورانها و سالنها مربوط به واحد غذا و نوشابه و نيز تميزي ظاهري کارکنان هتل را عهدهدار است. گفته ميشود که بخش لاندري پس از بخش غذا و نوشيدني هزينهبرترين واحد هتل است. اما در صورت تجهيز و تکميل اصولي و حساب شده بايد گفت که اين بخش هزينهبر نيست البته اين امر مشروط بر اين است که به هنگام تجهيز از يکسري نکات، اصول و اطلاعات درباره خريد، نصب و جانمايي، تداوم عمر تجهيزات و نيز جديدترين امکانات و ماشينآلات روز لاندري مطلع باشيم.
مسعود ياوري، مدير فروش گروه صنعتي صاعدي
قبل از خريد اين اطلاعات را از هتل به دست آوريم
لاندري از مکانهاي مهم انتقال بيماري در هتل است در صورتيکه انواع ملزومات شستني و البسه بدون رعايت موارد ايمني و ضدعفوني شستوشو و تحويل شود. با اين حساسيت، علاوه بر اينکه کارکنان لاندري بايد اطلاعات لازم را در مورد حرفه تخصصي خود داشته باشند، تجهيز و تکميل اين بخش از اهميت فراواني در ارائه خدمت به ميهمانان و از همه مهمتر حفظ سلامت آنان برخوردار است. استفاده از تجهيزات و ماشينآلات روز و مدرن در بخش لاندري چند مزيت دارد: اول اينکه فعاليت کارکنان لاندري را تسهيل و با رعايت اصول صحيح شستوشو، ايمني و ضدعفوني کارکنان اين بخش را در ارائه خدمات مطلوب ياري ميرساند. دوم اينکه ميزان آسيبرساني به البسه و ملزومات هتل و نيز مصرف مواد شوينده را بهينهسازي و از همه مهمتر اينکه با فراهم ساختن سيستم شستوشوي صحيح، سلامت و رضايت ميهمانان هتل را تامين ميکند. بهرهبرداري از اين مزيتها در صورتي محقق ميشود که در خريد و انتخاب تجهيزات لاندري دقت شود. مسعود ياوري، مدير فروش گروه صنعتي صاعدي (توليدکننده لباسشويي صنعتي) در پاسخ به اينکه در خريد و انتخاب تجهيزات لاندري چه فاکتورهايي به منظور صرفهجويي در هزينه و بودجه به هتل ارائه ميشود، توضيح ميدهد.
«در خريد و انتخاب تجهيزات لاندري در هتل نخست ميبايست اطلاعات دقيق از هتل در دسترس باشد. اطلاعاتي از قبيل تعداد تخت و اتاق هتل، تعداد کارکنان شاغل، درجه کيفي هتل، شيفت کاري، ساعت کار کارکنان بخش لاندري هتل، موقعيت مکاني هتل از لحاظ گرمسيري و سردسيري و شرجي بودن منطقهاي که هتل در آن واقع شده و از همه مهمتر طرح توسعه در آينده بايد مدنظر قرار بگيرد.»
کارکنان آموزش ميبينند
ارائه خدمات مطلوب لاندري به ميهمان و رعايت اصول صحيح شستوشو، ايمني و ضدعفوني ملزومات و البسه مشروط به آگاهي و اشراف کامل کارکنان بر کارايي دستگاهها و تجهيزات است. پس اين سوال طرح ميشود که براي آگاهي کارکنان لاندري با مشخصات فني و سرويس کردن دستگاهها، چه اطلاعاتي بايد آموزش داده شود؟ ياوري در اين رابطه شرح ميدهد.
«بر اساس نوع خريد دستگاههاي نصب شده در محل لاندري هتل و پس از ارائه نقشههاي چيدمان، دستگاهها توسط کارکنان شرکت سازنده نصب و راهاندازي ميشوند. سپس کارکنان لاندري هتل توسط کارشناس مربوطه، آموزشهاي لازم را فرا خواهند گرفت. همچنين طريقه نصب، مونتاژ دستگاهها و بهرهبرداري و بازديدهاي دورهاي به صورت مکتوب و جهت هر دستگاه جداگانه تحويل مدير رختشويخانه ميشود. در ضمن با در اختيار قرار دادن شمارههاي واحد خدمات پس از فروش به مسئول رختشويخانه، در صورت لزوم كاركنان لاندري ميتوانند با کارشناس نصب و راهاندازي گفتوگو کرده و راهنماييهاي لازم را دريافت کنند.»
گامهاي دقت در نصب و جانمايي
مديران موفق و آگاه هتل که خدمات اقتصادي را سرلوحه کار خود قرار ميدهند، با احداث لباسشويي و تجهيز و تکميل ماشينآلات آن و قبول سفارش شستوشو و اطوي البسه ميهمانان که از اهم وظايف ارائه خدمت به آنان است، ضمن مرتفع ساختن مشکل ميهمانان و کسب درآمد از اين راه، هزينههاي جاري حقوق کارکنان شاغل در اين بخش از هتل را تامين کرده و ماهانه مبالغ قابل توجهي نيز درآمد کسب ميکنند. گام مهمي که براي مقرون به صرفه بودن تجهيز لاندري از اهميت برخوردار است، پيشبيني فضاهايي است که بايد تجهيز شود. در اين زمينه اين سوال مطرح ميشود که در نصب و جانمايي تجهيزات چه عواملي بايد در فضاي لاندري پيشبيني شده باشد؟ مدير فروش گروه صنعتي صاعدي اين توضيح را متذکر ميشود.
«در نصب و جانمايي تجهيزات، مهمترين عامل چيدمان صحيح دستگاهها به منظور ارتباط دستگاههاي همگن و در دسترس بودن آنها براي اپراتورهاست به نحوي که ترتيب و توالي شستوشو و آبگيري و خشککنها درست رعايت شده، همچنين دستگاههايي که به بخار نياز دارند، در کمترين فاصله از هم قرار داده شوند تا نياز به لولهکشي بخار در تمام قسمتهاي رختشويخانه نباشد، علاوه بر اينکه طولاني بودن مسير لولهکشي بخار، افت آن را سبب خواهد شد. تعيين دقيق محلهاي خروجي اگزاست، تخليههاي فاضلاب، ورودي و خروجي آب سرد و گرم، محل تفکيک البسه تميز و کثيف، در دسترس بودن محل تحويل البسه شسته شده و ... از جمله مواردي است که در طراحي و جانمايي و نصب دستگاهها بايد مورد توجه قرار گيرد. به لحاظ نيروي انساني نيز در صورت داشتن فضاي مناسب در رختشويخانه هتلهاي 5 ستاره و بزرگ، اتاق استراحت کارکنان، سرويسهاي بهداشتي، اتاق مدير بخش لاندري و انبار مواد شوينده از موارد مهم طراحي رختشويخانه است.»
براي طول عمر تجهيزات چه کنيم؟
اصولا مقرون به صرفه بودن تجهيزات با اين دغدغه همراه است که چقدر عمر ميکنند؟ ياوري در رابطه با اصولي که بايد جهت طول عمر تجهيزات لاندري رعايت کرد و از آنان آگاه بود مواردي را برميشمرد.
«جهت تدوام طول عمر دستگاهها لازم است کارکنان بخش لاندري از ميان افرادي انتخاب شوند که سابقه کار در رختشويخانه را داشته باشند. همچنين ميبايست دستورالعملهاي بهرهبرداري از دستگاهها را به طور کامل مطالعه و انجام دهند. بازديدهاي دورهاي را يادآوري و از واحد خدمات پس از فروش درخواست سرويس کار کنند. مهمترين نکته جهت بالا بردن طول عمر دستگاهها، ميزان بارگيري دستگاهها براساس ظرفيت واقعي آن است، به نحوي که هم بارگيري بيش از حد ظرفيت و يا حتي کمتر از حد ظرفيت، هر دو سبب کاهش طول عمر دستگاه خواهد شد. علاوه براين عدم بهرهبرداري صحيح و بارگيري مناسب سبب مصرف انرژي بيشتر خواهد شد. به طور مثال هنگامي که در يک دستگاه ماشين شستوشو 100 کيلويي فقط 3 تا 4 پتو ريخته شود(کمتر از ظرفيت)، سبب عدم سايش پتوها به هم و در نتيجه شسته نشدن آنها ميشود، ضمن اينکه اپراتور ميبايست حداقل منتظر بماند تا 600 -700 ليتر آب وارد ماشين شود که هم به لحاظ مصرف انرژي آب و برق و هم به لحاظ زمان، متضرر خواهد شد.»
تجهيزات جديد چه قابليتي دارند؟
با توجه به سير تحولات در فناوريها و تجهيزات روز لاندري، بدون شک استفاده از ماشينآلات جديد تمام اتومات در اين بخش علاوه بر تسهيل کار کارکنان، کمک شايان توجهي به افزايش کيفيت خدمات مطلوبتر هتل به ميهمانان خواهد کرد. مدير فروش گروه صنعتي صاعدي در رابطه با جديدترين دستگاهها و تجهيزات لاندري و قابليتهاي آن اينگونه شرح ميدهد.
«دستگاههاي جديد شستوشو منطبق بر تکنولوژي روز اين صنعت، داراي سيستم تعليق بوده، به فونداسيون نياز نداشته، تمام اتومات و تمام استيل هستند. از همه مهمتر داراي دور تند و آبگيري بالاي 700 دور است. اين بدين معناست که مرحله آبگيري كه در سيستمهاي شستوشوي قديمي توسط دستگاه مجزا صورت ميگرفت را حذف و هر دو عمل شستوشو و آبگيري کامل با اين نوع ماشينها انجام ميشود و سپس البسه داخل دستگاه خشککن قرار ميگيرد. اين دستگاهها تمام اتومات بوده، مصرف انرژي پايين و قدرت آبگيري بالايي دارند. به همين دليل فضاي کمتري در رختشويخانه اشغال ميكنند. همچنين تعداد اپراتور کمتري نياز است. ضمن اينکه آبريزي در داخل فضاي رختشويخانه به حداقل ميرسد.»
مدیر عامل شرکت بینالمللی بازرگانی و نمایشگاهی تهران:
نيازي به محدود کردن گروههاي مخاطب نمايشگاه احساس نميشود
به مناسبت برگزاري دهمين نمايشگاه بينالمللي گردشگري و صنايع وابسته، در مصاحبهاي اختصاصي با فرهاد امينيان، مدير عامل شرکت بينالمللي بازرگاني و نمايشگاهي تهران مهمترين سئوالات و نکات مربوط به اين رخداد بزرگ گردشگري در کشور مورد بحث و پاسخ قرار گرفت که در ادامه باهم ميخوانيم.
محسن قنبري
کارشناس ارشد گردشگري
n در ابتدا لطفا مجموعه تحت مديريت خودتان را کمي معرفي کنيد و بفرمائيد "شرکت بينالمللي بازرگاني و نمايشگاهي تهران" سابقه چند دوره برگزاري نمايشگاه گردشگري را دارا ميباشد؟
شرکت بينالمللي بازرگاني و نمايشگاهي تهران يک شرکت تخصصي نمايشگاهي است که با اخذ مجوز از سازمان توسعه تجارت ايران به عنوان ارگان مسئول صدور مجوزهاي نمايشگاهي در کشور، فعاليت مينمايد. اين شرکت در شهر تهران سالانه 3 رويداد مختلف نمايشگاهي را به شکل انحصاري برگزار مينمايد که مجموعاً در هرسال بالغ بر 120 هزار مترمربع فضاي نمايشگاهي را شامل ميشود. يکي از اين سه رويداد ، نمايشگاه گردشگري و صنايع وابسته تهران است که از نخستين دوره آن از سال 1386 توسط اين شرکت برپا شده است.
n به زعم بسياري از متخصصين، شرکتکنندگان و فعالان گردشگري و صنايع وابسته نمايشگاههايي که سالانه در حوزه گردشگري و در سرتاسر کشور از جمله تهران و "نمايشگاه بين المللي گردشگري و صنايع وابسته" برگزار ميشود به دليل جذابيتهاي عام موجود در گردشگري بيشتر جذبکننده بازديدکنندگان عام هستند و نه جمعيت متخصص و فعال در اين صنعت و اين امر را بسياري از عوامل، عدم بازدهي مناسب تجاري شرکت در نمايشگاه ميدانند و در واقع اين گونه نمايشگاهها را فراهمکننده بستر مناسب جهت تعاملات حرفهاي که منجر به قرارداد و همکاريهاي تجاري شود نميدانند. از طرفي با وجود اينکه T.I.T.E را ميتوان بزرگترين رويداد نمايشگاهي در حوزه گردشگري کشور دانست با اين حال ديده و شنيده ميشود بسياري از فعالان گردشگري کشور از جمله مديران و مالکين هتلها و مجموعههاي گردشگري در سرتاسر کشور به شکل مناسب و شايسته از اين رويداد با خبر نيستند.
به طور کل ميتوان مخاطبين نمايشگاه را در سه دسته مخاطبين هتلي (افرادي که ميتوان آنها را هتل رو دانست)، مخاطبين صنايع وابسته (مثلا هتلداران نيازمند انواع خدمات و اجناس مورد نياز هتلي) و مخاطبين دفاتر خدمات مسافرتي قرار داد که طبيعتا پويايي نمايشگاه بسته به حضور آنها است.
موضوعات اينچنيني سئوالاتي چند را به ذهن متبادر ميکنند:
شرکت نمايشگاهي هدف خود را بيشتر جذب چه دسته از مخاطبين قرار داده است؟ و آيا مخاطب گزيني نمايشگاه در اين سالها تغييري کرده است؟ به عنوان مثال از اين جهت که بيشتر به سمت مخاطبين عام رود تا خاص و يا بالعکس.
مخاطبين نمايشگاه را بايد در دو گروه مشارکتکنندگان و بازديدکنندگان دستهبندي کرد. از حيث مشارکتکنندگان، تمامي سازمانها، مؤسسات، تشکلها، شرکتها و افراد حقيقي و حقوقي که در حوزه صنعت گردشگري و بخشهاي وابسته آن به ويژه هتلداري فعاليت دارند ميتوانند در اين نمايشگاه با حفظ اصول و ضوابط موجود مشارکت نمايند و تمايز و ارجحيتي براي هيچ يک از گروهها نميتوان قائل شد.
اما مخاطبيني که به عنوان بازديدکننده نمايشگاه مطرح هستند نيز به دو گروه مخاطبين تخصصي و مخاطبين عام تقسيم ميشوند. ليکن خود نمايشگاهها از حيث مخاطب و بازديدکننده به سه دسته تقسيم ميشوند. تعدادي از نمايشگاهها کاملاً متخصص محور هستند و تعداد ديگري براي مخاطب عام برپا ميشوند. ولي گروه سومي هم هستند که از اين نظر قابل تفکيک نيستند و الزاماً نيازمند مخاطب متخصص و عام به صورت توأمان هستند و تعدادشان هم از دو گروه اول بيشتر است. يکي از نمايشگاههاي شاخص در گروه سوم همين نمايشگاه گردشگري است. نمايشگاههاي مهم ديگري هم مثل نمايشگاه لوازم خانگي، دکوراسيون و مبلمان، فرش و بسياري از نمايشگاههاي ديگر هر دو گروه مخاطب را نياز دارند. در نمايشگاه گردشگري تلاش ما عمدتاً در جهت جذب مخاطبين تخصصي است ولي به فراخور گروه کالايي يا خدماتي مربوطه در اين نمايشگاه، ترکيب مخاطبين هم کاملاً متغير است. به عنوان مثال گروه تجهيزات هتلداري يا گروه سرمايهگذاري و هتلسازي طبيعتاً مخاطبين تخصصي خود را دارند ولي گروه آژانسهاي مسافرتي يا گروه صنايع دستي و يا گروه مراکز گردشگري و تفريحي هرچند که مخاطب تخصصي داشته باشند ولي بدون حضور مخاطب عام و مصرفکننده نهايي، رونقي نخواهند داشت. بنابراين حداقل در شرايط فعلي و در کشور ما نيازي به محدود کردن گروههاي مخاطب نمايشگاه احساس نميشود.
n برنامههاي شرکت نمايشگاهي براي جذب مخاطبين اين سه حوزه کلي چه بوده است؟
در مورد سه گروهي که در سئوال شما به آنها اشاره شده و همچنين ساير گروههاي حاضر در نمايشگاه، ما يک استراتژي مشخص داريم. يعني در همه گروهها هم بازديدکننده تخصصي و کارشناس را دعوت ميکنيم و هم بازديدکننده عام. مخاطبين تخصصي به صورت اختصاصي و از طريق بانک اطلاعاتي گستردهاي که در اختيار داريم دعوت ميشوند که ميتواند از طريق ارسال نامه، ايميل، پيامک، درج آگهي در نشريات تخصصي هر گروه، ارسال بروشور به محل دفتر شرکت و اخيراً هم از طريق شبکههاي مجازي در گروههاي مرتبط تخصصي. به عنوان نمونه با اينکه هتلها و مراکز اقامتي خودشان از گروههاي اصلي مشارکتکننده در نمايشگاه هستند ولي در مقام بازديدکننده هم براي بازديد از کالاها و خدمات هتلداري از ايشان دعوت ميکنيم که چنانچه در نمايشگاه حضور نداشتند به عنوان بازديدکننده از توليدات و خدمات مربوط به هتلداري بازديد نمايند. مخاطبين عام هم از طريق اطلاعرساني کلان مثل تيزر تلويزيوني، بيلبردهاي شهري، جرايد کثيرالانتشار و ارسال پيامک به صورت انبوه و عمومي. البته طبيعي است که اطلاعرساني عام، به هرحال گروههاي تخصصي را هم پوشش ميدهد.
n آيا آماري از تعداد بازديدکنندگان در سالهاي مختلف برگزاري نمايشگاه وجود دارد؟ و در صورت وجود آيا روند بازديد صعودي است؟
متأسفانه سيستم آمارگيري مخاطبين نمايشگاهها در کشور ما هنوز دقيق و قابل استناد نيست ولي آمار تقريبي که سال گذشته از نمايشگاه گردشگري داشتيم، مابين 190 تا 215 هزار نفر بود. ولي در هرحال آنچه که مسلم است و همين سيستم آمارگيري فعلي هم مؤيد آن است اين که طي چند سال اخير روند بازديد از نمايشگاه گردشگري به طور چشمگيري صعودي بوده.
n آيا آماري از ميزان تخصصي بودن بازديدها وجود دارد؟ به عنوان مثال آيا ميتوان گفت چه ميزان بازديدکننده عام و چه ميزان بازديدکننده متخصص و فعال در صنعت هتلداري و گردشگري در سالهاي قبل از نمايشگاه ديدن کردهاند؟
متأسفانه همانگونه که در سئوال قبل اشاره شد، آمار بازديدکنندگان تخصصي به طور صحيح قابل احصا نيست و واقعاً اميدوار هستم که هرچه زودتر روشي که قابليت اجرايي درست و معتبري داشته باشد براي آمارگيري از بازديدکنندگان عملي شود.
n از جمله اهداف در نظر گرفته شده براي نمايشگاه "ايجاد زمينههاي مناسب به منظور بهرهگيري از ظرفيتهاي گردشگري و ايجاد اشتغال در کشور که ناشي از فعل و انفعالات گردشگري است و بهرهمندي از سطح بسيار بالاي درآمدزايي صنعت گردشگري" ذکر شده است. مغاير با هدف ذکر شده در عمل و طي تجربيات چند ساله حضور در نمايشگاه بينالمللي، دفاتر خدمات مسافرتي داخلي بيشترين تلاش خود را براي فروش تورهاي خارجي و خروج ارز ميکنند و در مقابل دفاتر خدمات مسافرتي خارجي شرکتکننده نيز تلاش بيشتري را جهت معرفي و تبليغ کشور خود ميکنند و کمتر ديده ميشود اقدامي درخور براي ورود گردشگر و ارزآوري صورت گيرد. در کنار دلايل اين امر که طبيعتا بسياري از آنها ريشه در مباحث کلانتر اقتصادي و تجاري دارد آيا شرکت نمايشگاهي ميتواند در معکوس کردن اين روند و جلب بيشتر گردشگران به کشور تاثيرگذار باشد؟ مثلا با در نظر گرفتن طرحهاي تشويقي و غيره.
مسلماً نمايشگاه ميتواند در اين جهت گامهاي مؤثر و عملي بردارد ولي در صورتيکه با سياستهاي کلان گردشگري و تجاري کشور در تعارض نباشد. چنانچه تصميم بر اين منوال باشد ما آمادگي داريم که هم سياستهاي تشويقي را در پي بگيريم و هم سياستهاي محدودکننده تا بتوانيم مسير فعلي را حداقل در چارچوب مشارکت در نمايشگاه گردشگري تغيير دهيم.
n از وجوه بارز اين نمايشگاه بينالمللي بودن آن است، شاخصههاي بينالمللي بودن نمايشگاه چه مواردي هستند؟ و چه کشورهايي در کدام حوزهها قرار است امسال در نمايشگاه شرکت داشته باشند؟
بديهي است اولين شاخصه بينالمللي بودن نمايشگاه حضور مشارکتکنندگان و همچنين مخاطبين و بازديدکنندگان خارجي است. از حيث مشارکتکننده خارجي ما تمامي تلاش خود را مينماييم که حضور کشورها، سازمانها، تشکلها و شرکتهاي خارجي در نمايشگاه هر سال بيشتر شود که خوشبختانه حداقل طي سه سال اخير نتايج مطلوبي هم حاصل شده است به طوريکه آمار مشارکتکنندگان خارجي نمايشگاه در سال 94 نسبت به سال قبل از آن 163 درصد و در سال 93 نسبت به سال 92 معادل 70 درصد رشد را نشان ميدهد که با توجه به شرايط موجود، روند صعودي بسيار خوبي است. البته کيفيت خدمات نمايشگاهي و امکانات فيزيکي نمايشگاه هم بايد در اشلهاي بينالمللي تعريف شود که خود مبحث جداگانهاي را نياز دارد. ولي از لحاظ بازديدکننده بينالمللي متأسفانه نمايشگاهها تا حدود زيادي تحت تأثير شرايط سياسي، اقتصادي و اجتماعي هستند که حضور مخاطبين خارجي را محدود ميکند. ضمن اينکه جداي از مسائلي که ذکر شد، مخاطب بينالمللي در صورتي در نمايشگاههاي دور از وطن خود حضور مييابد که انتظاراتش از مشاهده نوآوريها، کيفيت بالا و مطلوب محصولات و خدمات ارائه شده و همچنين خدمات جانبي نمايشگاهي برآورده شود در غير اين صورت دليل چنداني براي حضور مستمر در يک نمايشگاه خارجي نخواهد داشت.
امسال شرکتهاي خارجي حاضر در نمايشگاه از کشورهاي مالزي، تايلند، عراق، ترکيه، چين، برزيل، روسيه، اسپانيا، سوئيس، فرانسه، قطر، يونان، ازبکستان، کره جنوبي، ويتنام، قبرس، هندوستان و آلمان هستند.
n مسئله ديگري که در مقدمه مورد اشاره قرار گرفت مبحث تبليغات و اطلاعرساني از اين رويداد ميباشد. جهت اين مهم به طور خلاصه آيا عملکرد تبليغات داخلي صورت گرفته را کافي و راضيکننده ميدانيد؟
ميزان تبليغات نمايشگاهي هرچه بيشتر باشد مسلماً اثربخشتر است. حتي ميتوان پاياني را براي حجم تبليغات نمايشگاهها قائل نشد و به طور نامحدود تبليغ کرد يا حوزههاي اطلاعرساني و تبليغات را گسترش داد ولي همه اينها مستلزم تأمين منابع مالي است. درحال حاضر و قوانين و ضوابطي که سازمانهاي متولي نمايشگاهي کشور به ويژه وزارت صنعت، معدن و تجارت براي نمايشگاهها وضع نمودهاند متأسفانه امکان تأمين اين منابع مالي از بين رفته است. ولي با وجود همه اين محدوديتها باز هم ميزان تبليغات و اطلاعرساني نمايشگاه گردشگري امسال از حد معمول و متعارف تبليغات نمايشگاهي در کشور فراتر رفته است.
n جهت شناساندن اين رويداد در محيط خارج از کشور چه اقداماتي صورت گرفته و آيا از اقبال بينالمللي آن رضايت داشتهايد؟ ميزان مشارکت بينالمللي امسال را در مقايسه با سالهاي قبل چگونه ارزيابي ميکنيد؟
ما در تمامي کشورها سازمانها و تشکلهاي متولي گردشگري را شناسايي ميکنيم و اطلاعات نمايشگاه را در اختيار آنها قرار ميدهيم. با بعضي از اين سازمانها توافقاتي در زمينه اطلاعرساني نمايشگاه در کشور مربوطه داريم. با بعضي از کشورها قرارداد همکاري و نمايندگي داريم که از طريق نمايندگان فعال ما، نمايشگاه اطلاعرساني ميشود. تمامي سفارتخانههاي خارجي در تهران، اتاقهاي بازرگاني خارجي و دفاتر نمايندگي خارجي در جريان جزئيات برگزاري نمايشگاه قرار گرفتهاند و در خصوص اطلاعرساني نمايشگاه در کشور متبوع خود با ما همکاري ميکنند. در چند کشور هم با توزيع نسخههاي مکتوب نمايشگاه مثل پوستر و بروشور در نمايشگاههاي گردشگري آنها اطلاعرساني ميشود و در چند مورد از اين نمايشگاهها هم البته به صورت محدود، نماينده شرکت به نمايشگاه اعزام ميشود تا از نزديک با فعالان خارجي گردشگري مذاکره نمايد. بعضا در برخي از نشريات تخصصي گردشگري خارجي نيز اطلاعات نمايشگاه را درج مينماييم. ضمن اينکه وبسايت نمايشگاه به بسياري از سايتهاي گردشگري خارجي لينک است که از طريق آن سايتها به وبسايت نمايشگاه ما متصل ميشوند. علاوه بر اينها با توجه به اينکه اين نمايشگاه در تقويم سازمان جهاني گردشگري ثبت شده نيز مورد توجه مخاطبين واقع ميشود.
ميزان مشارکت خارجي در نمايشگاه امسال حتي نسبت به سال قبل نيز که از توسعه بسيار چشمگيري برخوردار بود بيشتر است. رقم دقيق اين افزايش را انشاالله تا قبل از افتتاح نمايشگاه اعلام خواهم نمود ولي حداقل 50 درصد رشد را شاهد خواهيم بود.
n در صورت تمايل خود به گوشهاي از انتقاداتي که در سالهاي قبل به نمايشگاه وارد بوده است و اقداماتي که در جهت مرتفع ساختن آنها صورت گرفته است اشارهاي بفرمائيد؟
بيشترين ميزان انتقادات در زمينه حضور بازديدکنندگان خارجي در نمايشگاه بوده است. ما سال قبل چند هيئت خارجي را با هزينه خود به نمايشگاه دعوت نموديم که بالغ بر 30 نفر بودند. امسال هم چنين برنامهريزي انجام شده. از سوي ديگر قوانين نمايشگاهي نيز بسيار مورد انتقاد مشارکتکنندگان در نمايشگاههاست که البته اين موضوع تحت اختيار ما نيست و ما هم ناگزير از اجراي آنها به همين شکل موجود هستيم. بعضي از انتقادات هم در خصوص امکانات سختافزاري و فيزيکي نمايشگاههاست که متأسفانه آنها هم از حيطه اختيار ما خارج است و در اختيار بخش دولتي است.
n در انتها نقطه قوت نمايشگاه امسال را چه ميدانيد؟
مهمترين نقطه قوت نمايشگاه که درواقع مهمترين دستاورد آن است اين است که اين نمايشگاه به خوبي در ميان فعالان و دستاندرکاران صنعت گردشگري و همچنين عامه مردم جايگاه خود را تثبيت نموده و هم اينک بزرگترين گردهمايي و رويداد صنعت گردشگري محسوب ميشود. اين امر حقيقتا دستاورد بسيار مهمي است. نقطه قوت ديگر آن نيز حضور گستردهتر از هر سال شرکتکنندگان داخلي و خارجي در تمامي گروههاي کالايي يا خدماتي نمايشگاه است. ضمنا نمايشگاه امسال بيش از هرسال ديگري از سوي سازمانها و مراکز بينالمللي رصد ميشد و به طور مستمر پيگير فعل و انفعالات و روند پيشرفت آن بودهاند. مطمئن هستيم که اين پيگيريها و جذابيتها براي مراکز بينالمللي در آينده نزديک منجر به حضور گستردهتر آنها در دورههاي آتي نمايشگاه خواهد شد.
پلي مستحکم ما بين کشورهاي اسلامي و اروپا
ميثم مهدياني خطبه سرا
کارشناس ارشد گردشگري
نمايشگاه حلال اروپا پاسخي است قاطع و اساسي به تقاضاي رو به رشد محصولات و خدمات حلال، که در سراسر جهان روند رو به رشدي دارند. سرمايهگذاران، واردکنندگان و خرده فروشان، از نمايشگاههاي B2B که در هر سال برگزار ميشود و داراي بيش از 100 غرفه است، ديدن ميکنند.آنها در اين نمايشگاه ميتوانند از ميان محصولاتي جالب و يا خدماتي مفيد در بخش حلال ديدن کنند. در سال پيش رو، سومين دوره از نمايشگاههاي حلال در اروپا برگزار خواهد شد که در شهر بورسگبو در آيندهون هلند خواهد بود. برگزاري اين نمايشگاه فرصتي استثنائي به توليدکنندگان حلال و نيز توزيعکنندگان خواهد داد که با يکديگر آشنا شده و در عين حال با مشتريان بالقوه نيز ارتباط برقرار کنند. در عصر جديد، گردشگري حلال در حال تجربه رشدي سريع و همه جانبه است و کشور ايران در حال تبديل شدن به يک قدرت و نيروي صاحب نفوذ است. "جاب تيسن" مدير چنين پروژههايي است، و شريک ايشان در زمينه کسب و کار، مهندس کاوه محمدپور ميباشد. اين دو علاقه ويژهاي به کار در ايران دارند. آنها همچنين بسيار مايلند که ايدههاي خود را در مورد نمايشگاه حلالي که مقرر است امسال برگزار شود، به اشتراک بگذارند. آنها کاملا واقف به روند رو به رشد گردشگري حلال در دنيا و اهميت اين صنعت در ايران هستند.
روندي رو به رشد
در طول چند سال گذشته، تقاضا براي صنعت حلال در بين عموم مردم دنيا، چه مسلمان و چه غير مسلمان، همواره با روند رو به رشدي مواجه بوده است. مدير پروژه بينالمللي NBI (سرمايه گذاري و برندسازي ملي) جاب تيسن، از سال 2005 همواره علاقمند به صنعت حلال بوده است. او ميگويد: «هنگامي که من نمايشگاهي در مورد املاک و مستغلات در ترکيه برگزار کردم، به اين موضوع پي بردم که غرفهداران بيشتر ترجيح ميدهند که از آنها به صورت حلال پذيرايي شود. از همان زمان، جرقه فعاليت در اين زمينه در فکرم زده شد. به تبع آن کنفرانسي در مورد اين موضوع برگزار کردم و پس از آن شاهد جريان رو به رشد بازار شدم.» هر گاه در هر نقطه از دنيا روندي اقتصادي و جديد مطرح ميشود، سازمان بينالمللي NBI به سرعت دست به کار شده و شروع به برنامهريزي براي تحليل وضعيت و پيروي از تحولات به وجود آمده ميکند. لذا در سال 2015 اين سازمان، اولين نمايشگاه حلال که مخصوص سازمانهاي B2B و سهامداران فعال در صنعت حلال بود را برگزار کرد. جالب است بدانيد از آن زمان تاکنون چه تغييراتي رخ داده است؟ تيسن در اين رابطه خاطرنشان ميکند: «ما دوست داريم اين روند را از حالت جزئي و خاص به يک جريان اصلي و همه پسند تبديل کنيم. به نظر ميرسد رفته رفته شرکتهاي بيشتري در حال پيوستن به اين جريان اصلي يعني جريان حلال باشند. اين امر باعث ميشود توجه هر چه بيشتر غرفهداران و همچنين بازديدکنندگان به اين سمت جلب شود.»
بزرگترين نمايشگاه حلال در اروپا
NBI همواره در حال تجزيه و تحليل دقيق تقاضا در سراسر جهان براي محصولات و خدمات حلال است. بنابراين، آنها ميتوانند مطمئن باشند نمايشگاه حلالي که برگزار ميکنند ميتواند به اين تقاضاي رو به رشد پاسخ خوبي نشان دهد. به بيش از 100 غرفهدار اين شانس داده شد که با صدها نفر از بازديدکنندگان ارتباط پيدا کنند. اين بازديدکنندگان متشکل از خردهفروشان، صاحبان حق امتياز، واردکنندگان و غيره ميشوند. نمايشگاه حلال فرصتي ايدهآل براي اين غرفهداران و همچنين بازديدکنندگان است که شانس خود را براي پيدا کردن ارتباطي مفيد امتحان کنند. بيشترين بازديدکننده از سمت شبکه بزرگ NBI ميباشد: "NBI، طي پنج الي شش سال گذشته سرمايهگذاري عظيمي در سطح جهاني داشته است. ما روابط بسيار خوبي با حداقل 60 کشور جهان داشتهايم. از اتاقهاي بازرگاني گرفته تا شرکتهاي خصوصي، مراجع صدور مجوز و غيره. تيسن ميگويد: «با تمرکز دقيق و به طور مداوم روي روند رشد شيبدار صنعت حلال و گسترش اين شبکه، NBI ميتواند نمايشگاه حلال خود در اروپا را بسيار باشکوهتر برگزار کند، به طوريکه آن را تبديل به بزرگترين نمايشگاه حلال در اروپا کرده است.»
گردشگري حلال: جديدترين جريان اقتصادي دنيا
به طور سنتي، در مقوله حلال تنها اشاره به گوشت و مرغ و ماکيان ميشد. اين روند باعث گسترش اين مقوله شده است به طوريکه اکنون شامل غذاهاي بدون گوشت و همچنين بخشهاي غير از مواد غذايي نيز ميشود. به تازگي، بزرگترين رشد در اين زمينه را در گردشگري حلال شاهد هستيم که اخيرا 11 درصد از کل سهم صنعت گردشگري دنيا را به خود اختصاص داده است. تيسن معتقد است: «من مطمئن هستم که بازار گردشگري حلال، آخرين فرصت مهم و بزرگ براي صنعت گردشگري خواهد بود. در اروپا، ما شاهد يک گروه بزرگ از مسافران آمريکايي بوديم. پس از آن بسياري از کشور چين به سمت ما آمدند و در سالهاي اخير، شاهد اين هستيم که مسافران بيشتر به دنبال گردشگري حلال هستند. نمايشگاه حلال در اروپا فرصتي بسيار خوب براي افزايش گردشگري حلال ارائه ميدهد که اين امر توسط معرفي بسياري از غرفهداران مرتبط با اين موضوع جالب از سراسر جهان است.»
نقش تاثيرگذار ايران
مثالي خوب در اين زمينه کشور ايران است، که يکي از مهمترين کشورها در نمايشگاه حلال است. شريک تجاري تيسن، مهندس کاوه محمدپور، نقش مهمي در برپايي نمايشگاه حلال در اروپا، به عنوان عضو هيئت مديره شوراي بازرگاني ايران هلند (NIBC) و مديرعامل شرکت بازرگاني Sil دارد. NIBC، شرکت بازرگاني Sil و گروه ايراني Novel Idea (شريک تجاري ايراني براي نمايشگاه حلال اروپا) در حال تلاش براي ساخت يک پل مستحکم ما بين شرکتهاي ايراني و شرکتهاي حاضر در نمايشگاه حلال هستند. آنها چند ماموريت تجاري موفق در ايران را سازماندهي کردهاند و به شرکتهاي ايراني براي به انجام رساندن ماموريت خود در افزايش مبادله و بهبود روند کسب و کار با شرکتهاي هلندي، کمک فراواني کردهاند. محمد پور ميگويد: «وقتي ما در حال صحبت در مورد صنعت گردشگري حلال هستيم، مطمئنيم که ايران قطعا ميتواند نقش مهمي را در اين زمينه بازي کند. ايران کشوري قدرتمند است که همه چيز در آن حلال است و با وجود تعداد بسيار بالاي ظرفيتهاي مرتبط با مقوله حلال، در چند سال گذشته از اين ظرفيت بهره چنداني گرفته نشده است. نمايشگاه حلال ميتواند پلت فرمي فوقالعاده براي نشان دادن اين ظرفيت باشد». ممکن است اين سئوال به ذهنتان برسد که ايران چه چيزي را بايد ارائه دهد؟ او پاسخ ميدهد: «ايران به خصوص در مورد بخش مواد غذايي، بسيار قدرتمند رفتار کرده است اما ارزشها و پتانسيلهاي بسياري براي گردشگري حلال را نيز در خود نهفته دارد.»
ملاقات با دکتر جواهرزاده
محمدپور در ادامه اينگونه بيان داشت: «در طول ملاقات من با آقاي دکتر فريد جواهرزاده، دبير انجمن طبيعتگردي ايران و آقاي مسعود منتجبي از انجمن گردشگري حلال، متوجه مزاياي بسيار جالبي شدم. در وهله اول، ايران مقاصد جالب بسياري براي گردشگري حلال عرضه ميکند؛ به عبارتي ايران داراي مکانهاي مقدس بسيار است. علاوه بر اين، بسياري از امکانات حلال در ايران در چند سال گذشته به ويژه در هتلها و اماکن اقامتي و بينراهي ارائه شده است. ايران دانش بزرگ ايجاد امکانات حلال را دارد که به خوبي سازمان يافته است و ما اميدواريم که در نمايشگاه حلال اروپا بتوانيم اين موارد را به مردم دنيا نشان دهيم.»
دانش ايران
مردم ايران نه تنها با نحوه برخورد با بازديدکنندگان آشنا هستند، بلکه علاقه فراواني به اين موضوع دارند. بنابراين، اين همان نکتهاي است که نمايشگاه حلال اروپا سعي خواهد کرد به گردشگران کل دنيا نشان دهد. محمد پور تاکيد ميکند: «مردم ايران شخصا و از ته دل مايل به پذيرايي از ميهمانان هستند. امکانات سازمان يافته و مجهز براي آنها مهم است. براي مثال، وقتي ما در حال تلاش براي فراهم کردن ويزا براي بازديدکنندگان از ايران هستيم، آنها خود اشراف کامل به روند دريافت ويزا دارند. ما کاملا معتقديم که همين موضوع به خودي خود براي نمايشگاه حلال بسيار مهم است.»
منتظر ايران در نمايشگاه حلال اروپا 2017 باشيد
در طول نمايشگاه حلال، شما ميتوانيد شاهد دانش ايرانيان در غرفه ايران باشيد، جاييکه که در آن مهمترين شرکتهاي حلال ايران حضور خواهند داشت و محصولات، خدمات و دانش خود را به نمايش خواهند گذاشت. سه عنصر اصلي شرکتکننده در اين نمايشگاه شامل اتاق بازرگاني ايران (که متمرکز بر خواستههاي حلال جديد خواهد بود)، مرکز تحقيقات و اطلاعات اسلامي و بزرگترين سازمانهاي گردشگري خواهند بود. با دعوت از اين سه گروه، ايران ميتواند بهترين موضع خود را نشان دهد. محمد پور معتقد است: «نمايشگاه حلال پلت فرمي فوقالعاده براي در تماس بودن با ديگر شرکتها و کشورهاي مختلف است. ايران ميتواند فرصتهايي طلايي براي همکاري و ايجاد کسب و کار و همچنين مبادله دانش به دست بياورد.» محمد پور از کارشناسان مختلف براي فعاليتهاي فوق برنامه در نمايشگاه حلال به منظور تبادل اطلاعات، دعوت کرده است، مانند کارگاههاي بحث و گفتگو و سمينارهاي مختلف. او ميگويد: «ما از آنها براي مشارکت درخواست کردهايم و هنوز هم منظر پاسخهايشان هستيم، اما اين نمايشگاه، فرصتهاي بسياري را براي بازديدکنندگان در مورد شناخت ايران فراهم ميکند.»
طبق نتيجهگيري محمدپور و تيسن، برگزاري نمايشگاه حلال ميتواند شناختي کامل از ايران را براي جهانيان فراهم آورد و در ايجاد پل ارتباطي مستحکم نقش به سزايي داشته باشد.
محمدپور: در پايان از سردبير نشريه هتل آقاي جواهرزاده، نهايت سپاس را داريم. همچنين از همه دستاندرکاران نشريه هتل که فرصت معرفي اين رويداد را به ما دادند نيز سپاسگزاريم.
به تصویر صفحه 12 مراجعه شود .
نگاهی بر موفقترین نمایشگاههای هتلداری و گردشگری دنیا
صنعت نمايشگاهي امروزه به عنوان عامل گسترش مناسبات ديپلماتيک ميان کشورها و ابزار نظرسنجي افکار عمومي براي توسعه اقتصادي مورد توجه اغلب ممالک پيشرفته صنعتي است. اين صنعت همچنين نقش به سزايي در فروش مستقيم کالاها و خدمات، بازاريابي و بازارسازي براي کالاها و خدمات جديد، شناسايي مشتريان بالقوه، ايجاد شبکههاي عرضه در بازارهاي مصرف، تحکيم موقعيت شرکت هاي توليدي در رقابت هاي تجاري، معرفي تکنيک هاي جديد صنعتي و خدماتي، توسعه صادرات و کوتاه کردن چرخه توليد دارد. مضاف بر موارد نامبرده، صنعت نمايشگاهي عامل توسعه صنعت گردشگري، صنعت حمل و نقل، ارتباطات، فعاليتهاي گمرکي، شفافسازي تجاري و اطلاعرساني بازرگاني است. بنابراين نه تنها به طور مستقيم بنيانهاي توليد جامعه را مورد حمايت قرار ميدهد بلکه به طورغيرمستقيم نيز موجب تقويت ساختارهاي اقتصادي براي حمايت از فعاليتهاي توليدي ميشود.
الميرا سلطاني
کارشناس ارشد گردشگري
آلمان، فرانسه، آمريکا و انگلستان در بين کشورهاي غربي و چين، ژاپن، سنگاپور و امارات متحده عربي در ميان کشورهاي آسيايي طي سالهاي اخير سرمايهگذاريهاي کلاني براي توسعه صنعت نمايشگاهي خود کردهاند و به مراکز برپايي نمايشگاههاي بينالمللي بازرگاني مبدل شدهاند.
امروزه اهميت برپايي نمايشگاههاي بازرگاني در توسعه اقتصاد جهاني روز به روز در حال افزايش است، به طوريکه بر اساس بررسيهاي انجام شده برپايي نمايشگاهها هر ساله حداقل 300 ميليارد دلار درآمد به طور مستقيم عايد اقتصاد جهاني ميکند. اگرچه آمار دقيقي در مورد درآمد حاصل از اکسپوها(نمايشگاههاي فراگير و عمومي) در سطح بينالمللي در دست نيست اما کارشناسان اقتصادي سهم اکسپوها را در توليد ناخالص داخلي دنيا حداقل يک درصد برآورد ميکنند. از طرف ديگر بازده صنعت نمايشگاهي در دنيا به طور متوسط 6 برابر هزينههايي است که انجام ميگيرد. مثلا اگر هزينه برپايي نمايشگاهها در سطح دنيا 400 ميليارد دلار باشد، عايدي آن براي ساير بخشهاي اقتصادي حدود 6 برابر اين رقم برآورد ميشود.
در سالهاي اخير به دليل تاثيرات جهاني شدن و به تبع آن افزايش فعاليتهاي گردشگري، نمايشگاههاي گردشگري با رشد قابل توجهي مواجه بودهاند. نمايشگاههاي گردشگري و به ويژه نمايشگاههاي گردشگري بينالمللي براي ارتقاي خدمات گردشگري، سفر و ميهمانپذيري برگزار ميشوند. در اين راستا هر ساله در تمامي کشورهاي صاحب صنعت نمايشگاهي دنيا، نمايشگاههايي به منظور ترويج صنعت سفر و گردشگري برگزار ميگردد که به عنوان ابزاري مناسب جهت به رخ کشيدن داشتههاي فرهنگي، تاريخي، طبيعي يا صنعتي آن کشور به کار گرفته ميشوند. بعضي از اين کشورها اين نمايشگاهها را براي معرفي سوابق تاريخ خود برپا مينمايند و بعضي ديگر تلاش در ارائه دستاوردها و تلاشهاي چند دهه اخير جامعه خود در جهت پيشرفت و توسعه دارند، ولي در هر صورت همگي تا حدامکان و تاجايي که ظرفيت تاريخيشان اجازه دهد(و يا حتي فراتر از ظرفيت واقعي) نقبي به گذشته خود ميزنند و آن چه را که از گذشتگان برايشان به ميراث باقي مانده با تبليغات بسيار به ساير جوامع معرفي مينمايند.
شناساندن ظرفيت هاي گردشگري در کشورهايي که در اين زمينه موفق عمل نمودهاند موجب شده است تا صنعت گردشگري به يکي از مهمترين و يا حتي در بعضي به اصليترين منبع درآمدهاي ارزي اين کشورها بدل شود. به عنوان مثال کارشناسان صنعت گردشگري يکي از علل حضور دائمي اسپانيا در بين سه مقصد برتر گردشگري جهان در سالهاي اخير را برگزاري منظم نمايشگاه گردشگري فيتور ميدانند. ولي آنچه در اين بين مسلم است اين است که اين کشورهاي موفق، در شناسايي و يافتن پتانسيلهاي گردشگري سرزمين خود صحيح عمل نموده و در شناساندن آنها به ساير کشورها نيز از هيچ تلاشي فروگذار نکردهاند و در راستاي اين حرکت خود از نمايشگاهها نيز به عنوان يک ابزار بسيار مهم که در سطح بينالمللي رسما پذيرفته شدهاند بهره ميجويند.
حضور در نمايشگاههاي بينالمللي صنعت گردشگري در حقيقت اين فرصت را براي تمامي سازمانها، اتحاديهها، تشکلها، شرکتها و همچنين افرادي که به نوعي در ارتباط با اين صنعت هستند ايجاد نموده تا امکان معرفي و ارائه توانمنديها و امکانات خود را هم به عموم مردم و هم به موسسات و سازمانهاي مرتبط به دست آورند. همچنين برگزاري نمايشگاههاي مختلف درباره صنعت گردشگري به عنوان يکي از پردرآمدترين منابع ارزي براي کشورها نقش بسياري در جذب گردشگر دارد. در چنين نمايشگاههايي فرصت مناسبي به وجود ميآيد تا اصحاب اين رشته و فعالان حوزه گردشگري در محيطي حرفهاي با يکديگر تعامل داشته باشند که در نهايت براي جذب گردشگر موثر است.
هدف از برگزاري نمايشگاههاي گردشگري:
1. افزايش سطح پذيرش سرمايهگذاري به ويژه سرمايهگذاري خارجي
2. معرفي فرهنگ و تمدن و ظرفيتهاي فرهنگي، تاريخي، طبيعي کشور و بهرهگيري از مزيتها و ظرفيتهاي آن براي تثبيت و ارتقا جايگاه آن کشور
3. برگزاري نمايشگاه جهت ايجاد ارتباط مستقيم و چهره به چهره صاحبان صنايع، خدمات داخلي و خارجي
4. حضور فعال کارگزارهاي خارجي جهت تعامل بيشتر با مسئولان و شرکتها جهت جذب هر چه بيشتر توريست و بالا بردن سهم جذب توريست
5. تبيين چشمانداز و فرصتهاي صنعت گردشگري با تحليل استراتژيک بازارهاي هدف
6. وقتي شرکتکنندگان خارجي به اين نمايشگاهها ميآيند درآمدي را نصيب شهر و کشور محل برگزاري نمايشگاه ميکنند.
7. ارتباطات فرهنگي و اجتماعي که نقش به سزايي در جذب گردشگر دارد.
8. تاثيرات مثبت سياسي که با برپايي نمايشگاه، نمايندگان کشورهاي خارجي از وجود امنيت در کشور مقصد مطمئن ميشوند.
نمونههايي از موفقترين نمايشگاههاي گردشگري بينالمللي
تبادلات بينالمللي گردشگري برلين (ITB)
نمايشگاه بينالمللي گردشگري برلين بزرگترين و مهمترين نمايشگاه تخصصي صنعت گردشگري در سطح دنيا براي فعالان اين صنعت به شمار ميرود که هر ساله در ماه مارس برگزار ميشود و نزديک به نيم قرن قدمت دارد. تاکنون 37 دوره اين نمايشگاه در مرکز نمايشگاهي برلين برگزار شده است. کشور ايران از سال 1388 شمسي به طور رسمي و قبل از آن آژانسهاي تورگردان ايراني به صورت انفرادي و گروهي طي ساليان متمادي در نمايشگاه مزبور شرکت کردهاند.
برابر آخرين آمار در سال 2016 تعداد 11 هزار غرفهدار از 180 کشور پذيراي 170 هزار بازديدکننده بودند که از ميان آنها 113 هزار بازديدکنندگان تجاري هستند.
حضور پررنگ ايران در چهل و نهمين دوره اين نمايشگاه، فعالان و مسئولان گردشگري برخي کشورها را علاقمند به همکاري با ايران کرد. آلمان کشور ميزبان يکي از اين کشورهاست به طوري که مارتينباک، رئيس نمايشگاه بينالمللي گردشگري برلين اعلام کرد: بسيارعلاقمند است با کشورهايي همچون ايران که داراي ظرفيت بالايي در بخش گردشگري هستند، همکاري کند و ايران يکي از گزينههاي بسيارمهم برلين در زمان انتخاب شرکاي جديد در سال 2018 ميلادي است.
بازار جهاني سفر لندن (WTM)
WTM يکي از نمايشگاههاي تجارت متقابل بزرگ دنياست که فرصتهاي تجاري بسيار مغتنمي را براي شرکتکنندگان آن که از سراسر دنيا در آن حضور دارند فراهم ميکند. شرکت Reed Travel Exhibition برگزارکننده اين نمايشگاه است.
نمايشگاه سفر و گردشگري خارجي چين (COTTOM)
COTTM تنها نمايشگاه تجارت متقابل و تورهاي خروجي در کشور چين است که هرساله به مدت سه روز در مرکز نمايشگاهي تجارت جهاني در شهر پکن برگزار ميشود. اين نمايشگاه مکاني مناسب جهت برگزاري مذاکره و ملاقاتهاي حرفهاي با فعالان و متخصصان صنعت گردشگري است. گروه TARSUS برگزارکننده نمايشگاه COTTM که دفتر مرکزي آن در انگلستان مستقر است داراي دفاتري در چين، فرانسه، آلمان و آمريکا است. خطوط هواپيمايي، آژانسهاي گردشگري، بنگاههاي اجاره ماشين، راه آهن، خطوط کشتيراني و کروز، مراکز آب درماني و مراکز درماني و بهداشتي، هتلها و هتلهاي زنجيرهاي، توراپراتورهاي داخلي و ... در نمايشگاه بينالمللي COTTM حضور خواهند داشت.
نمايشگاه بينالمللي گردشگري مادريد (FITUR)
نمايشگاه Fitur يکي از بزرگترين نمايشگاههاي گردشگري در بازار آمريکاي لاتين، اسپانيا و پرتغال و به نوعي نقطه مرجع گردشگري دنيا به شمار ميآيد و در محل دائمي نمايشگاههاي مادريد برگزار ميشود. اين نمايشگاه، فضايي تجاري مناسب براي حضور، گردهمايي و ملاقاتهاي آژانسهاي گردشکري، گردانندگان تور، هتلها، مشاورين و کارشناسان توسعه گردشگري و ساير متخصصين حرفه گردشگري در سطح دنيا و مکاني براي ارائه خدمات و محصولات جديد صنعت گردشگري و بازاريابي ميباشد. نمايشگاه بينالمللي گردشگري فيتور تاثير به سزايي در پيشرفت و توسعه تجارب گردشگري داشته و خواهد داشت و شامل کنفرانسها و سمينارهايي جهت رفع مشکلات و توسعه صنعت گردشگري است. اين نمايشگاه پلي ارتباطي بين گردشگري بينالمللي و ملي است. کيفيت، تنوع، تخصص و نوآوري از ويژگيهاي اين نمايشگاه ميباشد. آمارهاي منتشر شده از نمايشگاه گردشگري فيتور 2016 نشان ميدهد، اين رويداد جهاني نسبت به سالهاي گذشته موفقيت بيشتري در جذب مخاطب داشته است و با رشدي 6 درصدي توانست 231 هزار و 876 بازديدکننده را به خود جذب کند. اين رويداد بينالمللي، امسال ميزبان 80 وزير و مقام بلندپايه دولتي و غيردولتي از کشورهاي مختلف دنيا بود و با شرکت 711 موسسه و نهاد برگزار شد. در اين دوره شرکتها و سازمانهايي از 165 کشور جهان از جمله ايران در «فيتور» شرکت کردند.
بازار گردشگري عرب
نمايشگاه گردشگري عربي ATM دبي، مهمترين رويداد گردشگري تخصصي صنعت گردشگري و مطرح در خاورميانه و دنيا و از نوع تجارت متقابل مي باشد و هرساله به مدت چهار روز در ماه مه در مرکز نمايشگاههاي بينالمللي دبي برگزار ميشود. اين نمايشگاه يکي از پرطرفدارترين نمايشگاههاي تخصصصي دنيا است که فروشندگان و خريداران عمده در زير يک سقف جمع شده و به تبادل اطلاعات ميپردازند.
آژانسها و شرکتهاي مسافرتي و توريستي و خطوط هوايي و کشتيراني و ساير شرکتهاي حمل و نقل، هتلها، تورگردانان، متخصصان برگزاري تورهاي تفريحي، رسانهها، فناوري اطلاعات در خدمت گردشگري، شرکتهاي خدماترساني، سازمانها و انجمنهاي گردشگري و ساير فعالان صنعت گردشگري با توجه به نوع فعاليت خود در ATM دبي حضور مييابند به نمايش و معرفي جديدترين و آخرين تجهيزات گردشگري و تازههاي صنعت گردشگري و جاذبهها ومقاصد گردشگري کشور خود جهت بهبود صنعت گردشگري ميپردازند.
اين نمايشگاه هر سال همزمان با آغاز فصل گرما در حاشيه خليجفارس که تعداد گردشگران اين منطقه رو به کاهش ميرود، برپا ميشود. نمايشگاه ATM که از نمايشگاه WTM الگو گرفته و از سوي وزارت فرهنگ، ورزش و گردشگري امارات، سازمان گردشگري دبي، خطوط هوايي اين کشور، سازمان جهاني جهانگردي و برخي مجموعههاي گردشگري و هتلهاي دبي حمايت ميشود، در سال 2014، 23 هزار و 500 نفر بازديدکننده و شرکتکننده داشته است.